lunes, 27 de abril de 2015

Tots no ens movem igual


Si ens parem a pensar en el moviment, segur que la primera imatge que ens ve al cap es una persona caminant, corrents o en general, realitzant qualsevol moviment “quotidià” però, que passa si una persona, per lo que siga, té problemes per a realitzar eixos moviments “normals”?  hi ha alguna activitat per a millorar la mobilitat d’aquestes persones? Doncs sí, moltes, però jo he decidit parlar d’una en concret, l’Equinoterapia



L’equinoterapia es una teràpia amb cavalls que es tracta d’aprofitar el moviment tridimensional del cavall junt al genet, provocant uns estímuls similars als que realitza el cos humà al caminar. Aquest tipus de teràpia provoca certes millores en el cos humà, com ara l’equilibri, el moviment articular y el control muscular.

Aquest tipus de teràpia es capaç de aconseguir nous estímuls complementaris a els que es poden aconseguir amb els tractaments tradicionals, a més, de sumar la diversió y alegria que es pot aplegar a sentir amb aquesta teràpia.

Donat que hi ha diferents graus de afectació motriu, depenent d’aquest grau, podríem subdividir l’Equinoterapia en 4 diferents estratègies terapèutiques:

Hipoterapia: Dirigida a aquelles persones qual discapacitat física i/o cognitiva impedeix exercir pràcticament ninguna acció sobre el cavall, per tant, aquesta estratègia es basarà en accions com acariciar l’animal, donar-li de menjar o en definitiva, interactuar en el cavall per incentivar el moviment i/o trencar la barrera psicològica d’interactuar amb un altre individu.

Volteo adaptat: El genet no dirigeix el cavall, però si que realitza moviments d’amunt d’ell (a més de beneficiar-se dels moviments del propi cavall) com estirar-se per tocar-li les orelles a l’animal, o tombar-se d’esquenes sobre la grupa (el cul) del cavall, estirant d’aquesta manera els músculs corresponents a cada moviment, a més de mantindré l’equilibri mentre el cavall es meneja.

Monta terapèutica: On el genet si que dirigeix el cavall amb un nivell baix (indicar avant, girar, parar, etc) i buscant sempre tots els moviments articulars possibles per a la millora de la musculatura del genet.

Equitació adaptada: Aquesta última, esta dirigida a persones que practiques equitació de manera lúdica (o de rendiment) però que necessiten algun tipus d’adaptació, com pròtesis, per a poder accedir al cavall i poder muntar-lo de manera correcta 


Alguns dels principis terapèutics son:
·                     Millora del to muscular en certes àrees del cos humà
·                     Millora de la mobilitat articular, a nivell del maluc i columna vertebral (a més dels braços i les cames)
·                     Facilita l’estirament muscular
·                     Transmissió d’un patró de locomoció tridimensional equivalent al patró fisiològic de la marxa humana
·                     Augment de l’autoestima i la propiocepció
Per acomiadar-me m’agradaria donar les gràcies al Más de Xetà (adjunte link de la pagina web) que fou el centre on vaig poder cursar la titulació corresponent i on vaig tindre l’oportunitat de conèixer aquest tipus de teràpies. 
A més us convide a que investigueu sobre aquest tipus de teràpies, ja que hi trobareu un món molt interesant, des del treball del moviment a piscines fins a les teràpies amb delfins.



Espere que aquest post haja sigut del vostre interès. 

1 comentario:

  1. (aquest post ha sigut borrat i tornat a publicat al Blog per problemes tecnics)

    ResponderEliminar